Synshjelp på flere måter

21.03.2023

Hans Bjørn Bakketeig sitt 3-ukersopphold i Moldova våren 2023 er omme, og han er veldig fornøyd med jobben som er gjort sammen med gode samarbeidspartnere: 

– Som vanlig ble mye av tiden brukt til pasientundersøkelser på Low Vision-senteret (LVC) i Chișinău, forteller Hans Bjørn. Også denne gangen var det en del spesielle utredninger, bl.a. mange barn, der den minste kun var ½ år gammelt. Noen voksne flyktninger fra Ukraina var også innom. De var veldig takknemlige for hjelpen de fikk av oss, for i Ukraina har de ingen svaksynsklinikk. Dette siste året har ca. 600 000 ukrainere flyktet gjennom Moldova, og ca. 100 000 har midlertidig slått seg ned der.

Teamet på synssenteret fortsetter med kursing av lærerstudentene på «Ion Crianga» (se sak 01.03.23). På ett av disse infomøtene møtte jeg Michaela som har vært pasient hos oss siden hun var liten, og som vi også har vært på hjemmebesøk til med lese-tv. Det ble et gledelig, men sterkt møte. Hun klarte seg bra, fortalte hun, og bodde nå på studenthjemmet ved universitetet, der hun tar sosialarbeiderutdanning.

Verdens glaukomuke

I den internasjonale glaukomuken 12.–18. mars ble hele synsteamet på LVC invitert til åpning av fotoutstillingen «AMURG» (Skumringstid – historien om en jente med glaucom) på Artcore kunstsenter i Chișinău. Bildene var av 20 år gamle Anastasia som er en av pasientene våre på senteret. Fotoutstillingen beskrev livet som blind, og gjorde sterkt inntrykk. Vi var blitt bedt om å holde innlegg, og i talen min fikk jeg informert litt om viktigheten av å oppdage glaukom (grønn stær) på et tidlig tidspunkt. Glaukom kan oppstå når trykket inne i øyet blir for høyt og over tid skader synsnerven. Oppdages sykdommen på et tidlig tidspunkt, kan man komme i gang med rehabiliteringstiltak og behandling, for kanskje å unngå blindhet. Vi hadde derfor en egen stand på kunstutstillingen, der de besøkende kunne få målt trykket i øyet, få se ulike synshjelpemiddel og få svar på eventuelle spørsmål.

Utstillingen ble flyttet til parlamentets resepsjonsområde i løpet av glaukomuken, og Tatiana Ghidirimschi og jeg ble også invitert dit på møte og omvisning sammen med Anastasia. Anastasia fikk diagnosen glaukom da hun var baby, og sykdommen påvirket synet gradvis. Det har ikke hindret henne fra skole og studier. Hun fortalte at frykten for fremtiden lenge hadde holdt henne innestengt, men nå er hun en menneskerettighetsforkjemper – en viktig stemme for andre funksjonshemmede for å bli inkludert i samfunnet.


Dannet moldovsk optikerforbund

I løpet av oppholdet hadde jeg også diverse møter med optometristudentene for å etablere et eget optikerforbund. Dette har vi snakket om en stund – og endelig klarte vi å danne et styre med både studenter og ferdig utdannede optometrister. Det er viktig å ha et fellesskap og en plattform for utvikling av fag og kompetanse, og å ha noen å dele erfaringer med. Dette vil også styrke samholdet mot oftalmologi. Tatiana Colesnic blir leder av forbundet. Selv er jeg medlem og vil bistå med kontakt og utvikling. Stor takk til humanitært forbund i Norges optikerforbund som har vært behjelpelig med råd under opprettelsen av dette.

Slipemaskinene som optometristudentene har fått levert fra Universitetet Sørøst-Norge er nå operative, og skal være tilgjengelige for praksis.

Nytt besøk til Selemet

Anledningen bød seg også til et nytt besøk til Selemet og et nytt møte med Håkon Vefald som I care – Norway har et samarbeid med. Der hadde de eldre nå etablert lesegrupper som arrangerte ulike foredrag for landsbyboerne, i tillegg til både håndarbeids- og kjøkkengrupper. De to sistnevnte gruppene produserte ulike ting, i håp om å få litt salgsinntekter. Senteret sliter med økonomien, og håper selvfølgelig på å kunne fortsette driften.

For mer info om arbeidet vårt ved Low Vision Center, les gjerne saken «One year later: Delivering Eye Health Services for Displaced Ukrainians» på www.iapb.org – en internasjonal organisasjon med søkelys på unødvendig blindhet.